Attic Apartment Transformation by KEMA studio

0
621

[ad_1]

The project is located in Marvila, one of the oldest industrial and working-class areas in Lisbon, a district that, while not being fully integrated into the city, ended up belonging to it integrally, undergoing a process of urban regeneration, awaited for decades.

marvila apartment kema studio 8

The project aimed to transform an attic apartment without any living conditions into a bright and open space with a breathtaking view of the Tagus River, creating an idea of a “lighthouse”, a shelter at the top of the building, which opens for the distant views of the surrounding built environment, framed by the sky and the sea, disconnected from the disturbance of the city life.

marvila apartment kema studio 7

The main objective of this project was to create a space as open and bright as possible. To achieve this goal, we decided to contain the private areas – bedroom, and bathroom – in a separate volume, disconnected from the roof, leaving the remaining open space as a living room. Both storage and kitchenette were contained in another volume created along the living room, an element integrated into the gable wall.

marvila apartment kema studio 2

This way we were able to free up as much space as possible and introduce additional thermal insulation to the space. By subtracting from this volume, we created two niches: one that serves as the kitchenette countertop area and the other that serves as a sofa from which one is able to admire all the beauty of the carefully studied geometry of the interior.

marvila apartment kema studio 5

We contributed to the feeling of spaciousness of the apartment also by creating a very minimalist and bright ambiance, with natural tones. On top of this very homogeneous base, we decided to introduce decorative elements in metal and brick that are a tribute to the industrial spirit of Marvila that can be observed throughout the neighborhood.

marvila apartment kema studio 3

A fundamental point of any of our projects is the careful and responsible choice of materials. In this project, we use sustainable and eco-friendly materials such as fiber cement, colored wood fiber, plywood, metal, brick tiles, and wood.

marvila apartment kema studio 4

As a result of this intervention, we were able to create a functional, bright, and open space, a space that lets you breathe and, despite its modern character, revives the spirit of the area in which it was created.

marvila apartment kema studio

apartamento marvila kema studio 1

marvila apartment kema studio 6

marvila apartment kema studio 9

marvila apartment kema studio 1

marvila apartment kema studio 11

[ad_2]

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here